Mágikus teremtmények

A Mumus

A mumus egy alakváltó lény ami mindig azzá változik, ami a legjobban megijeszti azt, akivel találkozik. Nem lehet tudni, hogy néz ki, amikor senki nem látja, de az biztos, hogy nem tűnik el – általában annak a tárgynak a zörgetésével, rázásával és kaparásával ad jelet a létezéséről, amiben elbújt. A mumusok különösen kedvelik a szűk helyeket, de erdőkben és árnyékos zugokban is rejtőzködhetnek.

Minél ijedősebb egy ember, annál könnyebben esik a mumus áldozatául. A muglik is érzik a jelenlétüket, sőt, a szemük sarkából akár meg is pillanthatják őket, de úgy tűnik, nem képesek tisztán látni a mumusokat, és könnyen meggyőzik magukat, hogy csak képzelődtek.

A kopogószellemhez hasonlóan a mumus sem él, és igazán soha nem is élt. Egyike azoknak a különös nem-lényeknek, amelyek a mágikus világot népesítik be, és amelyeknek nincsen mugli megfelelőjük. Egy mumus eltüntethető, de mindig újak jelennek meg helyette. Mint a kopogószellemeket és baljóslatú dementorokat, őket is valószínűleg az emberi érzelmek hozzák létre és táplálják.

A mumosokat legyőző varázsige bonyolult lehet, mivel a lényege az, hogy átváltoztassuk őket valami viccessé, így nevetéssel elűzhetővé tegyük őket. Ha a varázslat elvégzője képes nevetni a mumuson, az azonnal eltűnik. A varázsige a Comikulissimus, célja az, hogy egy kevésbé rémisztő, remélhetőleg vicces alakot vetessünk fel vele.

Híres mumus például az Öreg Rém Canterburyben (a helyi muglik hiedelmei szerint egy őrült kannibál remete; valójában egy kivételesen kicsi mumus, ami remekül használja ki a visszhangokat); Öreg London Botozó Borzalma (egy mumus, ami gyilkos gonosztevő képében rótta a 19. századi London utcáit, ám végül egy egyszerű bűbájjal sikerült hörcsöggé változtatni); és a Strathullyi Visító Vész (egy skót mumus, ami addig nőtt a helyi muglik félelmein, amíg végül egy elefántméretű fekete árny lett belőle világító fehér szemekkel, míg a Mágiaügyi Minisztérium egyik munkatársa, Lyall Lupin egy gyufásdobozba zárta).

fordította: Morgan Knightley, Arcanus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.