Családi kapcsolatok

Boszorkányok és varázslók, akiről nem gondoltad volna, hogy rokonok

A varázsvilág olykor igazán kicsi világnak tűnhet. Nagyon sok karakter kapcsolódik egymáshoz úgy, ahogy nem is gondolnád.

Ha a Harry Potter regények lelkes rajongója vagy (és feltételezzük fel, hogy az vagy), akkor valószínűleg találkoztál már a varázslók világában feltűnő bonyolult és néha meglepő családfákkal. Bizonyára azt is tudod, hogy Siriust enyhe szál fűzte Molly Weasleyhez és azt is, hogy a Potter család a Peverrelekhez ágazódott. Azonban a varázsló világban rengeteg összefüggő szál van a családok között és néhány egészen meglepő. Ilyen például…

 

Bathilda Bircsók & Grindelwald

Furcsa belegondolni, hogy a közelmúlt varázstörténelmének az egyik leggonoszabb varázslója egy kedves, öreg történész unokaöccse volt, de így van! Gellert Grindenwaldot nagynénjéhez Bathilda Bircsókhoz, küldték Godric’s Hollowba miután kicsapták a Durmstrang-ból, így sor kerülhetett Albus Dumbludedorral történő első találkozására. Számos hibája ellenére (például a varázsvilág feletti hatalom átvételére való törekvései például), unokaöccse nyilvánvalóan fontos szerepet töltött be Bathilda szívében és még évtizedekkel azután is megtartotta a róla készült képet bekeretezve, miután Dumbledore legyőzte és börtönbe zárták.

 

Molly Weasley & Gideon and Fabian Prewett

Csak egy szemvillanás és le is maradsz arról az említésről a könyvben, amikor megtudhatod, hogy Molly valójában Gideon és Fabian Prewett húga volt. A párost nagyon rövid ideig említik a könyvek, mint az eredeti Főnix Rendjének tagjait, akik hősökként harcoltak öt halálfaló ellen. Emellett fontos megjegyezni, hogy Dolohovot sikeresen az Azkabanba küldték a “brutális” gyilkosságaiért. Molly mindössze csak egy alkalommal említette a Fabiánhoz fűződő kapcsolatot, amikor Harrynek születésnapi ajándékul adta a bátyja régi óráját. Érdemes megemlíteni azt a tényt is, hogy bár a gyerekeik nem a testvérpár neveik után kapták a nevüket, azonban az ikrek (Fred és George) ugyanazokkal a kezdőbetűkkel kezdődő neveket kapták.
„- Hagyomány, hogy a felnőtté váló varázslónak órát ajándékozunk – mondta Mrs. Weasley, miközben idegesen figyelte a sütő mellől. – Félek, hogy ez nem új, mint Roné volt, eredetileg a testvéremé, Fabiané volt, és ő nem nagyon vigyázott a dolgaira, egy kicsit horpadt a hátulján, de…” – Harry Potter és a Halál Ereklyéi.

 

Anthony Goldstein & Tina and Queenie Goldstein

A közös vezetéknév valószínűleg árulkodó lehet, de mivel a kapcsolat a Harry Potteren és a Legendás állatok és megfigyelésük filmen keresztül húzódik, gondoltuk rámutatunk erre. Míg Dumbledore Seregének egyik tagja, Anthony egy Hollóhátos volt, rokonai, Porpentina és Queenie nem a Roxfortba, hanem az Ilvermornyba jártak.

J.K. Rowling utalt arra, hogy a karakterek ugyanabba a családba tartoznak, az egyik tweet-jében, amely így szólt: “Nos, azt hiszem, hogy széles körben ismert az a tény, miszerint (Porpen)tina és Queenie testvérek. Az viszont nem, hogy a vezetéknevük Goldstein volt.” Rowling hozzátette, hogy Anthonyhoz fűződő viszonyuk “távoli” volt.

 

Göthe Salmander & Luna Lovegood

Mivelhogy a Harry Potter és a Halál ereklyéi film második részében kiderült, hogy Neville Longbottom megőrült Lunáért, a filmrajongók meglepődtek azon, hogy Luna nem Nevillel jött össze, hanem Rolf Salmanderrel, Göthe unokájával. Bár soha nem találkozhattunk a könyvekben Rolffal, Evanne Lynch nyilvánosságra hozta az Oz Comic-Conon 2015-ben azt, hogy J.K. Rowling majdnem úgy írta meg, hogy a Három Testvér Meséjét Rolf magyarázza el Harrynek, Ronnak és Hermione-nak Xenophilius helyett.
Összességében az a tény, hogy Luna feleségül ment Rolfhoz Göthe Salmander nem vér szerinti unokájává vált.

 

Voldemort & Harry Potter

Mivel mindketten a Peverell testvérektől származnak (a Halál Ereklyéinek eredeti tulajdonosaitól), a két halálos ellenség rokonságban áll egymással- habár elég távoli kapcsolat van köztük. Harry kapcsolatban állt Ignotusal, aki a fiára hagyta láthatatlanná tévő köpenyét, akinek később született egy lánya, Iolanthe Peverell, aki hozzáment Hardwin Potterhez. A köpeny ezután mindig az elsőszülött Potterre szállt mielőtt Henry Potterhez, Harry dédnagyapjához került volna. J.K. Rowling beszélt Harry és Voldemort kapcsolatáról a Bloomsburyn Élő Chaten 2007-ben: „Igen, Harryt és Voldemortot távoli kapcsolat fűzi egymáshoz a Peverell testvérek által. Persze, majdnem az összes varázsló család kapcsolatban áll egymással, ha több évszázadra visszatekintünk. Mint világossá vált a Halál Ereklyéiben, a Peverell vér rengeteg család vérvonalában ott csörgedezik.”

Bizonyára több kapcsolat is van, amely meglepetést okozhat a jövőben, mivel a varázsló világ annyira kicsi, hogy majdnem minden családnak van valamilyen kapcsolata a másikkal. De ez azt is mutatja, hogy milyen különbözőek is lehetnek ezek a varázslók és boszorkányok, még akkor is ha egy családból származnak.

 

Fordította: Lilith Torn, Arcanus

forrás: https://www.pottermore.com/features/witches-and-wizards-you-might-not-have-realised-were-related

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.