Képességek

Varázslatos képességek, amelyek nem hangzanak túl mókásan

A varázserő olykor hihetetlen áldás, ugyanakkor átok is lehet

A legtöbb varázsló számára – és valljuk be a muglik számára is – a mágia egy olyan ajándék, amelyet kevesen adnának fel. Végül is ki az, aki feladná azt, hogy az edényei elmosogassák magukat? Vagy a teleportálás lehetőségét oda és amikor akarja? Vagy hogy denevérek repüljenek ki a főellensége orrából? Senki. De még a mágiának is van sötét oldala és nem minden mágikus képesség móka és kacagás. A továbbiakban néhány képességről beszélünk, amelyekkel valószínűleg a varázslók inkább megszabadulnának, ha tudnának…

 

Párszaszáj

A kígyókkal való beszélgetés képessége elméletben nem tűnik túl kellemetlennek, azonban a történelme miatt a varázsló világban inkább negatív képzeteket társítanak hozzá, mintsem pozitívakat., A párszaszájúságot eredetileg Mardekár Malazártól származtatják (ez megmagyarázná, hogy miért egy kígyó a jelképe a Mardekár háznak), mielőtt a leszármazottjai, mint például Gaunt-ék és aztán Tom Denem megörökölték volna. Az párszaszájúságot azonban nem sikerült a

családon belül megtartani, ugyanis példának okáért Harry végül megszerezte ezt a nem mindennapi nyelvtudást, amikor Voldemort véletlenül átadta neki, a Godric’s Hollow-i balszerencsés támadás során. És ahogy azt megtanulhatta a diáktársai negatív reakciójából, Mardekár félelmetes hírneve azt is jelentette, hogy örökre a sötét mágiával kapcsolták őt összefüggésbe – lényegében kitaszították Harry-t, miután megmutatta a képességét a második könyvben.

Akármilyen mókásnak is tűnhet elcsevegni a Boa constrictor-ral az állatkertben, tényleg megérné az, hogy cserébe mindenki azt gondolja, hogy Mardekár Malazár vére csörgedez az ereidben?

 

Vérfarkaskór

A vérfarkaskórt, az olyan állapotot, amely során az emberi áldozatok vérfarkassá alakulnak, sohasem tekintették hasznos képességnek, nem úgy, mint az animágus létet. Ahogyan Remus Lupin esetében is láthattuk ez sok nyomoróságot okoz, a vérfarkasok elveszítik önítélő képességüket és gonosz gyilkossokká válnak az átalakulás idejére.

Hacsak nem olyan vagy, mint Fenir Greyback, ez sosem értelmezhető jó dolognak. Ráadásul a varázsló közösségen belül előítéletekkel és súlyos megbélyegzéssel kezelik a “kis szőrös problémát”. Példának okáért Remus Lupinnak a harmadik kötetben, fel kellett mondania Roxforti állásából, miután a diákok családjai tudomást szereztek állapotáról. Az élet bizony kemény és kegyetlen a vérfarkaskór áldozatainak.

 

Látnoki képesség

A jövőbe látás képessége igen hasznosnak tűnhet, azonban nagy felelősséggel jár.

A részben látnok Trelawney professzor megjósolta, hogy Harry Potter (vagy Neville Longbottom) lehetne az oka Voldemort bukásának és ez aztán olyan események láncolatát indította be, amely során Voldemort, hogy megakadályozza a próféciát, megölte Harry szüleit.

Ha Voldemort nem tudott volna a próféciáról, talán James és Lily a későbbiekben egyébként is meghalt volna, de köszönhetően Trelawney jóslatának Harry már túl korán árva lett. Ugyan nem Trelawney hibája volt, de a jóslat még is dominóhatást váltott ki. Annak ellenére, hogy szerette a jóslás művészetét maga is elismerte a következőt:
A látnokoktól mindig és féltek és mindig üldözték őket … ez sajnos a sorsunk.”
Alapvetően a látnoki képesség több bajjal jár, mintsem előnnyel.

 

Legilimencia

Bár sokan szeretnének kicsit Legilimentorok lenni és ezzel együtt megszerezni azt a képességet, hogy belelássanak más emberek elméjébe. Még is azonban figyelemmel kell lennünk az efféle varázslat következményeire. Ez a képesség, ami inkább tanult, mint szerzett (azonban Queenie Goldstein-ről azt állították, hogy „természetes tehetséggel” rendelkezett), hihetetlenül hasznosnak tűnik, de más gondolatainak hallása, valamilyen szinten kellemetlen tudást eredményez.

A Pitonnak jutó nehéz feladat, hogy megtanítsa Harrynek, hogyan használja az Occlumenciát azon célból, hogy Voldemortot kizárja, is sok heves vitát okozott. Ahogyan Piton is magyarázta Harrynek az egyik grandiózus beszédében: ” az elme összetett és sokrétű dolog” és a belátás nagyon nagy energiát és koncentrációt igényel.

Queenienek gyakran megrótták, hogy engedély nélkül belenézett az emberek fejében még akkor is ha nem direkt csinálta. Gondoljunk bele! Nagyon nehéz lehet valódi kapcsolatot kialakítani ezzel a képességgel. A másik felünk biztosan állandóan azon gondolkodna, hogy vajon bele lesünk e a fejébe. Hogyan is tudna például titokban tartani a születésnapi ajándékot? Oda lenne a meglepetés!

 

Obskurálás

A Legendás Állatok és Megfigyelésük című filmben Credence Barebone kényszerítették, hogy visszafogja a varázserejét, a korabeli varázslók elleni társadalmi előítéletek miatt. Azonban, ahogy megtudhattuk a mágia elfojtása egy másfajta varázslatot okozhat, amely valójában egy sötét energia, amit Obskurusnak hívnak. Az erőt a „saját mágia iránti belső gyűlölet” táplálja és halált és pusztítást okoz bármerre is járjon.

Az állapot viharos természetéből adódóan a legtöbb Obskuráló általában meghal a tizedik születésnapja előtt – kivéve szegény Credence, aki úgy tűnt részévé vált. Nem sokat tudunk az Obskurálókról, azonban aggódhatunk amiatt mennyire is lehet halálos ez a nem kívánt hatalom. Egy dolog biztos: ez nem mókás.

 

Fordította: Lilith Torn, Arcanus

forrás: https://www.pottermore.com/features/magical-abilities-that-do-not-sound-all-that-fun

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.